verbouwing monument
Het monument
Het (rijks-) monument – een woonhuis – maakte vroeger deel uit van een woonboerderij. (De andere helft van het gebouw is eveneens bewoond, maar niet beschermd.) De boerderij is van het Kempische langgeveltype, daterend uit 1838. Het jaartal wordt door de ijzeren jaarankers aan de gevel uitgebeeld. Onder meer is het als rijksmonument beschermd voor zijn rieten wolfsdak, de ramen met een kleine roedeverdeling en vensterluiken. Verder staat het bijzondere deurkalf met een tandlijst onder bescherming (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Nationaal Restauratiefonds).
Ervaar meer over onze diensten >
Bekijk meer projecten >
Neem contact op >
Verbouwing van het monument
Ondanks de grootte van het huis zijn de kamers voor de kinderen in het hoofdhuis redelijk klein. Maar op de kavel bevindt zich nog een ander gebouw ter grootte van een ruime eengezinswoning. Als gevolg daarvan ontstond bij de bewoners de wens om in deze schuur speelkamers te bouwen. Later kwamen een bibliotheek, een grote ruimte om feestjes en workshops te geven, daarvoor een extra keuken en een werkplek op de wenslijst te staan.
Uiteindelijk kon alles binnen de envelop een plek worden gegeven. In de eerste plaats wordt een multifunctionele kamer met een luchtruimte tot onder de kap het hart van het gebouw. Van daar kom je op de begane grond naar zowel de bibliotheek waar een pelletkachel staat, als naar de keuken. Verder leidt een trap naar de galerij op zolder waar de speelkamers zijn.
Uitvoering en energieconcept
De opdrachtgevers realiseren de plannen niet alleen in eigen regie maar verzorgen ook de uitvoering voor het merendeel zelf. Daarvoor steunt hen hun architect tijdens de uitvoering met antwoorden op hun vragen en problemen met welke je tijdens een zelfbouw project — desondanks alle goede voorbereidingen — te maken krijgt.
Op de begane grond staat een pelletkachel die de grote ruimte direct behagelijk verwarmd. Naar de kamers op zolder wordt door de kachel verwarmde lucht geleid. Deze verwarmt de kamers samen met de opstijgende warmte van beneden. De verwarming van de keuken en warm tapwater verzorgd de bestaande gasketel. Wanneer op een later moment de gasketel komt te vervallen zal het water voor verwarming en warm tapwater verwarmd worden door thermische zonnepanelen op het dak. Plek voor de warmwaterbuffer is gereserveerd in de berging. Het bestaande leidingstelsel kan in gebruik blijven. Niet alleen worden op die manier voor het verwarmen van huis en water alleen hernieuwbare energiebronnen gebruikt. Intussen wordt met voorhanden materialen bewust omgegaan.
Oppervlakte: 96.8m2
Bruto volume: 252,9m3
Monument nr.: 33639
Totale kosten: €20.000 (hoge aandeel aan zelfbouw)
Afbeeldingen
Foto’s van Marieke Viergever overstekendbeeld.nl, Sven Jambor, Sylvia Jambor
De leefruimte tot onder de kap is het hart van het gebouw. In de bibliotheek staat een pelletkachel het gebouw duurzaam te verwarmen.
Door middel van een trap bereik je de zolder.
Daar ontsluit een galerij de individuele kamers. Tevens heb je hier een mooie uitkijk naar de begane grond en door de dakramen naar buiten.
De kamers op zolder bieden extra ruimte voor de kinderen en bovendien logeerplek.
Als je twijfelt over de grootte van een kamer kijk naar deze vide. Hij geeft het gevoel van lucht en ruimte dat een huis bijzonder maakt.
Meer foto’s
Bekijk gerelateerde projecten: