Duurzaam bouwen binnen je budget?
Het kan.
Voor een duurzame verbouwing of een duurzame nieuwbouw hoef je jezelf niet per se op extra hoge kosten te jagen. Om je energie en budget optimaal te benutten is vaak een combinatie van kleine en grotere maatregelen een succesvol concept. Om zo een concept om te stellen is het goed om een paar principes helder te hebben.
Ik wil graag meer weten over subsidies >
Neem contact met mij op voor een adviesgesprek >
Duurzaamheid is isolatie
Het gebruik van onze fossiele energiebronnen, zoals olie en gas, daalt. Uiteindelijk zal het stoppen. Nederland streeft naar energieneutrale gebouwen – ook bestaande – in 2050. Door isolerende maatregelen kunnen we het verbruik van fossiele energiebronnen verlagen en het benutten van hernieuwbare energiebronnen, zoals zon en wind, mogelijk maken.
Duurzame installaties
Warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen zijn voorbeelden van het duurzaam opwekken van warmte en stroom voor je huis. Een mechanische ventilatie met een warmtewisselaar, vloer- of wandverwarming e.a. helpen om de energie efficiënt te gebruiken. Dit jaar stimuleert de overheid weer de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen door de Investeringsubsidie Duurzame Energie.
Een duurzame verbouwing verbetert het wooncomfort
Als consument stel je steeds hogere eisen aan het wooncomfort. Comfort en duurzaamheid gaan gelukkig vaak goed samen. Door isolatie van muren en dak en isolerend glas heb je minder of geen afstraling van kou meer. Luchtdicht ingebouwde kozijnen verminderen tocht en daarmee gelijktijdig warmteverlies en een koud gevoel. Door een ventilatiesysteem met een warmtewisselaar heb je altijd gezonde lucht op een aangename temperatuur.
Duurzame materialen
Hernieuwbare energie zoals van zon en wind zal nooit opraken, omdat ze steeds weer opnieuw opgewekt kan worden. In tegenstelling daartoe raakt de voorraad van materialen zonder recycling wel op. Circulariteit zal daarom een steeds grotere rol gaan spelen. Wat je nu maakt, moet adaptief genoeg zijn om over een aantal jaren nog gebruikt te kunnen worden. Denk aan mooi ouder wordende materialen, herbruikbaarheid, maar ook aan een variabele plattegrond die ook voor andere gebruikers passend is.
Vermeerder de waarde van je huis
Isolerende maatregelen helpen je om stappen in je energie-label te maken, net als slimme installaties of een warmtepomp. Daarmee realiseer je een waarde-vermeerdering van je woning. Onderzoek heeft uitgewezen dat een eengezinswoning met een A- of B-Label gemiddeld €10.000 duurder verkoopt dan één met een D-Label. Bovendien verkopen huizen met een hoger energie-label sneller.
Integrale aanpak
Als je de principes die voor jouw belangrijk zijn behartigd kan je een concept voor je nieuwe en duurzame huis of je duurzame verbouwing ontwikkelen, dat je past als een maatpak.
Ik wil een vrijblijvend adviesgesprek >
Wat ben je van plan te doen aan je huis?
Nieuwbouw | Verbouwing | Onderhoud
Of kijk hier voor verschillende vormen van subsidie, de werkwijze van ons bureau of neem contact op.