Circulaire transformatie van een bedrijfshal
Aan de Jagersheuvelstraat in Den Bosch is kortgeleden een leegstaande bedrijfshal verbouwd tot een boulderhal. Circulariteit speelde bij deze herbestemming een belangrijke rol, net als een fijne sfeer scheppen om ontspannen te kunnen boulderen. Nu mengen de industriële uitstraling van de voormalige botermijn en een uitnodigende inrichting.
Ervaar meer over onze diensten >
Bekijk meer projecten >
Neem contact op >
Oppervlakte: 1.434m2
Oppervlakte klimwanden: 600m2
Bouwkosten: op aanvraag
Bouwjaar: 2019
Foto’s: Wim Kluvers
Architect circulaire transformatie voor een nieuwe uitstraling
Omdat het pand uiteindelijk niet hoog genoeg bleek en het dak niet dicht, werd besloten om het dak door een hogere constructie te vervangen. Daarbij werden zoveel mogelijk materialen uit de oude constructie hergebruikt. Als architect hielden we in de gaten wat met de uitstraling en sfeer ging gebeuren. In de nieuwe stukken buitenmuren van 2e-hands-sandwichpanelen zijn zoveel mogelijk ramen (ook 2e-hands) geplaatst. Zo mixt het daglicht met het voor het boulderen fijnere kunstlicht, maar heb je geen onnodige overlast van warmte in de zomer.
Een robuuste maar warme uitstraling was één van de doelen van de transformatie. Daarom is veel van de oorspronkelijke materialen als metselwerk en tegels in het zicht gelaten. Donker stucwerk daarentegen is wit overgeschilderd om de ruimtes lichter te maken.
Unieke kleurstelling
De kleurstelling van de klimwanden draagt enorm bij aan de sfeer van een boulderhal. Maar behalve dat de kleuren een ontspannen sfeer laten ontstaan, zijn ze in deze combinatie van oranje, chocoladebruin, natuurlijk hout en crèmekleurige matten bovendien uniek voor een boulderhal in Nederland. Zo is de hal herkenbaar op individuele foto’s die op social media geplaatst worden.
Tussenverdieping
Een tussenverdieping vergroot het bruikbare oppervlak van de hal. Zo bevinden zich kleedkamers, douches en kantoor onder het dak. Vanuit twee balkons is er goed zicht op de boulders, perfect voor het kijken naar wedstrijden.
Ook de bar, de trappen en de vloeren van de tussenverdieping zijn van balken uit het oude dak gemaakt. Het voormalige bedrijfsgebouw kreeg met eenvoudige middelen een geheel andere uitstraling.
Voor de bestemmingswijziging, de ophoging van het dak en de toevoeging van de tussenvloer was er een omgevingsvergunning nodig. Als architect van deze circulaire transformatie hebben we de vergunning vanzelfsprekend verzorgd, inclusief een vooroverleg met de gemeente over een parkeerconcept.
Meer foto’s en tekeningen
Bekijk gerelateerde projecten: