Soms zie je op social media advies over ventileren opduiken en vraag je je af hoe zit het eigenlijk. Door hier een paar feiten op een rij te zetten proberen we dit te verduidelijken.
1 Je huis hoeft niet te ademen.
Een huis is geen organisme en hoeft daarom niet te ademen. Slecht voor het huis – en voor de gezondheid van de bewoners – is vooral vocht die zich neerslaat op de binnenkant van buitenmuren, balken, kozijnen en andere onderdelen van het huis. Dan groeien micro-organismen die het huis en je gezondheid kunnen aantasten.
2 Je moet voldoende verwarmen.
Om te voorkomen dat zich vocht neerslaat en schimmels en micro-organismen groeien moet je vooral voldoende verwarmen. Warme lucht kan meer vocht opnemen dan koude lucht. Het vocht wat in de lucht zit blijft waterdamp in warme lucht. Condenswater op muren en kozijnen wordt door warme lucht opgenomen en wordt zo onschadelijk. Natuurlijk kan ook warme lucht niet oneindig vocht opnemen. Daarom moet je ventileren of luchten.
3 Laat je ventilatierooster dicht…
en zet daarvoor 2-4 keer per dag voor een paar minuten ramen of deuren open. De warme lucht stroomt je huis uit en neemt het opgenomen vocht mee. Koudere lucht van buiten die binnenstroomt, is droger. Want koude lucht kan helemaal niet zo veel vocht opnemen. Als de ramen en deuren gesloten weer gesloten zijn warmt de frisse lucht snel op, omdat er niet zoveel waterdamp inzit die mee verwarmt moet worden. Nu kan de warme droge lucht weer vocht opnemen en bij de volgende beurt naar buiten afvoeren. Het beste effect creëer je door twee ramen of deuren tegen elkaar open te zetten en behoorlijk tocht te veroorzaken.
4 Permanent ventileren is energieverspilling en werkt soms tegen.
Behalve met mechanische ventilatie met een warmteterugwin-installatie kost het permanent ventileren en het permanent verwarmen van de frisse lucht heel veel energie. Niet goed voor je portemonnee en voor het milieu. Als je de binnenkomende lucht niet of onvoldoende verwarmt, vermindert het ventilatie-effect bovendien rapid. Lateien en delen van het plafond waaraan de koude lucht uit de ventilatieroosters langs stroomt worden extra koud. Waardoor zich daar vocht neer gaat slaan en schimmels gaan groeien.
5 Wat bedoelt men met ‘vuile’ lucht?
Door koken, douchen, was drogen (op het droogrek), ademen en zweet ontstaan meerdere liter water – meer of minder in de vorm van damp – per dag in een huis. Het ontstaat dus vocht, als mensen aanwezig zijn. Bovendien wordt door bewoners zuurstof verbruikt en koolstofdioxide afgegeven. Het belangrijkste is dat regelmatig de hoeveelheden water afgevoerd worden door ventilatie. Zuurstof en kolendioxide worden daarbij automatisch in de goede verhouding gebracht.
6 Permanent ventileren over nacht is niet per se nodig.
Per persoon worden 7,5m2 bij een kamerhoogte van 2,60m voor een slaapkamer aanbevolen om voldoende zuurstof voor een nacht te leveren. Als je in je eentje dus in een kamer van 7,5m2 of groter slaapt, of met z’n tweeën in een kamer van minimaal 15m2, is het niet nodig om je rooster over nacht open te zetten. Even luchten voor het slapen gaan is vaak veel beter.
7 Installeer een Warmteterugwin-unit.
Als het luchten tegenvalt, is de installatie van een mechanische ventilatie met een warmteterugwin-installatie op dit moment de beste oplossing. Jammer genoeg zijn voor de installatie in de meeste gevallen extra kanalen nodig die alleen bij nieuwbouw of een heel ingrijpende verbouwing gerealiseerd kunnen worden. Het effect dat de lucht door een WTW te droog wordt, kun je verhelpen door de luchthoeveelheid die gewisseld wordt, lager te zetten.
Een alternatief voor bestaande bouw is een decentrale ventilatie-unit met warmteterugwinning. Een WTW die je in een kozijn, in of op de muur kunt monteren.
Ik wil meer weten over duurzaamheid >
Ik wil subsidie aanvragen voor verduurzaming >
Bekijk duurzaam gerenoveerde panden:
Natalie zegt
Mijn ervaring is dat je met goed geïsoleerde ramen beter regelmatig kunt luchten. Zo vermijd je neerslag van condensvocht. Ik zou bovendien nooit kunnen slapen in een ruimte waar ik geen raam kon openzetten. Dat geldt zowel voor de zomer als voor de winter.
Onno van Rijsbergen zegt
Dit artikel mengt hele en halve waarheden in een giftig mengsel
‘feit’ 1 en 2 ja,
3 pertinent onjuist. Vele vochtmetingen door mij uitgevoerd, laten zien dat kortstondig luchten slechts héél kort effect heeft, omdat de vochtophoping in constructies vele malen meer tijd nodig heeft om te ontvochtigen.
4: continu ventileren waar niemand is (slaapkamer overdag) is inderdaad energieverspilling, maar waar wel geleefd wordt moet wél continu (zwak) geventileerd worden voor toevoer zuurstof en afvoer vocht, stof en vele andere vervuilende stoffen
6: advies gezondheidsraad: per gezond persoon per uur 25 m3 verversen !!! een nacht niet ventileren levert zéér ongezonde lucht op.
7: ja
Anja Beyer zegt
Een mens ademt per uur tussen de 450l en 3600l lucht in en uit. Dat zijn omgerekend tussen de 0.45m3 (tijdens rust) en 3.6m3 (tijdens het sporten). 25m3 lucht per uur per persoon te verversen lijkt me daarom onnodig veel.
Het advies gezondheidsraad en de daaruit voortvloeiende ventilatienorm die 25m3/uur per persoon luchtverversing aanbeveelt, stammen uit 1984. De bouwnormen en de manier van bouwen zijn sindsdien cruciaal veranderd. Ook had toen energiebesparing bijna geen belangstelling. Ventilatieroosters vormen echter sterke koudebruggen en permanente ventilatie jaagt de stookkosten omhoog.
Het maakt alle effect van isolatiemaatregelen teniet.
Daarom – als je geen wtw-installatie hebt – alleen compleet luchten. Een paar minuten de ramen openzetten en je merkt dat de gehele binnenlucht ververst is.