Van gelukkige kopers van een vrije kavel werden we als architect om een ontwerp voor de nieuwbouw van hun woning in Den Bosch gevraagd. Door de gemeente waren in de wijk De Grote Wielen zeven kavels voor zelfbouw beschikbaar gesteld.
Ervaar meer over onze diensten >
Bekijk meer projecten >
Neem contact op >
Gebruiksoppervlakte: 240m2
Bouwkosten: €800.000
Bouwjaar: 2022
Interieur Design: Samuel Interiors
Afbeeldingen: opdrachtgever, B1 architectuur, Samuel Interiors, Jesper Rüsseler
Hoe ontwerpt een architect een nieuwbouw woning?
Als dus een grote zandvlakte voor je ligt start het ontwerpen. Allereerst brengen we duidelijkheid in de randvoorwaarden die door de gemeente gesteld zijn. Sommige punten die in het kavelpaspoort staan zijn aanbevelingen, andere zijn harde eisen die ook in het bestemmingsplan terug te vinden zijn. Het kan belangrijk zijn hier een onderscheid te maken.
Als het stedenbouwkundige kader duidelijk is beginnen we de dialoog met de klant. In een persoonlijk gesprek interviewen we de opdrachtgevers over hun voorstellingen hoe ze willen wonen, kijken hoe ze op dit moment wonen, brengen naar voren wat bevalt en wat anders moet. Alles willen we weten. Waarom gaan zij verhuizen en waarom hebben ze de kavel op deze plek gekocht.
De keuze voor de locatie van de kavel sluit op de wens van de kopers aan om weer aan de rand van Den Bosch te wonen, weer vlak bij de Maas maar ook dicht bij alle voorzieningen.
Een belangrijke reden voor onze opdrachtgevers om hun nieuwbouw in Den Bosch door een architect te laten ontwerpen was dat zij meer ruimte en daglicht wilden dan in een huis van een ontwikkelaar. Op de foto boven zijn de nieuwe woonkamer en eetkamer te zien, die open zijn naar de keuken toe. Naar de tuin toe is het zicht vrij door een grote glazen pui. De kozijnen aan weerzijden zijn beglaasd met vaste ruiten om smalle profielen toe te kunnen passen. In het midden is een grote hefschuifpui geplaatst waarvan twee derde open te schuiven is. Als je een architect vraagt voor het ontwerp van je nieuwbouw heb je de vrijheid om dit soort keuzes te maken.
Een exterieur geheel naar wens
In alle ruimtes zijn grote ramen toegepast voor veel daglicht en zon binnen. Ook voor het exterieur hadden onze klanten duidelijke wensen en vooral ook een beeld van wat ze in geen geval wilden. Het voorstel van de architect voor een lichte gevelsteen in combinatie met open houten gevelbekleding overtuigde hun meteen. De open gevelbekleding zijn latten met een afstand voor een zwart doek (de waterkerende laag) gemonteerd. Dit geeft een heel strak uiterlijk. Binnen ongeveer twee jaar zal het hout vergrijsd zijn en de kleur van de steen naderen. In dit geval een van de klant gewenst effect.
De grootste oppervlakte van de gevel is echter gemetseld met een lichte betonsteen. Metselen is best vergelijkbaar met breien. Er zijn oneindig veel variaties in kleur, patronen, ornamenten en combinaties daarvan. Hier kozen wij voor een eenvoudig patroon dat probeert het kleine formaat van de steen niet te laten zien. De stenen versmelten tot één vlak dat lijkt op een doorsnede door heel veel lagen, vergelijkbaar met aangestampte aarde of een natuursteen. Voor de productie van een betonsteen is minder energie nodig dan voor een baksteen, een duurzamere keuze dus.
Een architect voor een nieuwbouw in Den Bosch
De keuze voor een architectenhuis stelt je bovendien in staat om bepaalde kenmerken die je graag in je huis terug wilt zien toe te passen. Hierbij is vanzelfsprekend van belang dat het ontwerp een geheel vormt. De opdrachtgevers van dit huis bijvoorbeeld vinden hoekramen heel mooi. Een hoekraam is dan ook twee keer in het ontwerp terug te vinden. Op de foto zie je er één van op een koude winterochtend. Goed te herkennen is de goede isolatie door het triple-glas dat op de hele begane grond geplaatst is. Door de uitstekende isolatie ontstaat zelfs een dun laagje van ijs aan de buitenkant van de ruiten. Aan de linkerkant heeft de zon er al op geschenen en is het ijs ontdooid.
Het hoekraam in de woonkamer in de bouwfase is op deze foto te zien.
Interieur
Bij elk nieuwbouwontwerp door een architect hoort een schetsontwerp van de meubelopstelling, van de keuken en van de badkamers. Zo kun je zien hoe de meubels die je graag wilt of die je al hebt als gegoten in je nieuwe huis passen. Op de visual is de ontworpen inrichting met open haard bij het hoekraam te zien. De open haard baseert trouwens op bio-ethanol in dit gasloos huis.
Voor de uitwerking van het interieur werken we met interieurontwerpers samen, vaak en ook hier met Samuel Interiors.
Het toevoegen van bouwkundige elementen in het exterieur heeft uiteraard grote invloed op de binnenruimte. Als exterieur en interieur in wisselwerking ontworpen worden krijg je het mooiste resultaat. Hier is het prachtige effect van een daklicht te zien, dat direct boven een opgaande muur geplaatst is.
Voortuin en tuin
Maar niet alleen interieur en huisontwerp beïnvloeden elkaar. Hiernaast kijken we ernaar hoe huis en straat op elkaar reageren. Kun je makkelijk lopend naar de ingang van je huis, hoe loop je van de inrit, en waar ga je naar binnen als je met de fiets komt. Hoe voel je je veilig in je huis én op straat. Aan de andere kant is een huis namelijk veel mooier als het iets teruggeeft aan de straat, geen hek bijvoorbeeld maar een open inrit met mooie bestrating en beplanting als een geste van welkom.
Op wens kunnen we een schetsontwerp voor tuin en voortuin verzorgen zoals bij deze nieuwbouw.
Bekijk meer projecten >
Lees hoe we werken >
Bekijk gerelateerde projecten: