De villa bij die we voor de renovatie als architect gevraagd werden heeft niet alleen heel fijne ruimtes maar ook een rijke geschiedenis. Toch stond het pand lang te koop voordat er de huidige bewoners introkken. De reden daarvoor was naar vermoeden achterstallig onderhoud. Het huis was in de jaren tachtig voor het laatst gerenoveerd. In vergelijking hiermee leek de koopprijs erg hoog. De kopers hadden echter een andere mindset. Wel een renovatie van de villa, maar zoveel mogelijk houden wat goed is. Met deze motivatie waren wij als architect van de renovatie van de villa heel erg blij. Want het komt overeen met onze insteek van duurzaamheid en circulariteit.
Ervaar meer over onze diensten >
Bekijk meer projecten >
Neem contact op >
Oppervlakte: 227m2
Bouwjaar: 2022/23
Afbeeldingen: B1 architectuur, Funda
Zon, warmte en comfort
De wens van onze opdrachtgevers was om het huis in de winter makkelijker te kunnen verwarmen en ook minder warmte te verliezen. Zo mogelijk zou de installatie naar gasloos gaan, maar zonder het gehele pand in een dik isolatiepakket te stoppen en de gehele verwarmingsinstallatie te vervangen. Bovendien voldeed ook de indeling van het pand niet meer in zijn geheel aan huidige wooneisen.
Het goede nieuws was dat de muren met 33cm dikker waren dan op de originele bouwtekeningen. Bij deze dikte levert een naisolatie van de muren alleen nog een klein effect op. In plaats daarvan werden de kozijnen één voor één nagelopen, of enkel glas door dubbel glas vervangen moet worden, het gehele raam vervangen moet worden of geen van beiden. Voorgesteld is hiernaast om de verouderde ventilatieroosters dicht te zetten of te vervangen, omdat via deze veel warmte naar buiten gaat.
De bestaande vloerverwarming is wel gedateerd, maar kan vooralsnog in werking blijven. Hiermee is een laag-temperatuur-verwarming aanwezig. De cv-ketel kan aangevuld worden door een buffervat, welke mee verwarmd wordt door een nieuw te plaatsen zonneboiler. Door deze maatregelen zal een aanzienlijk deel van het gasverbruik bespaard kunnen worden. Op het moment dat de cv-ketel vervangen moet worden, kan een warmtepomp in plaats hiervoor komen en zal het huis gasvrij verwarmd kunnen worden.
Verbinding van leefruimtes
De romantische achtertuin heeft veel schaduw. Dit is heel fijn op hete dagen, maar de bewoners wensten ook een plek waar je even tussendoor in de zon kan gaan zitten. Deze wens kan gerealiseerd worden door in de zijgevel van het huis die op het zuiden ligt, een glazen deur toe te voegen. Zo wordt deze kant van het huis toegankelijk en komt ook nog eens meer licht de woonkamer binnen. Op het platte dak van de uitbouw kunnen zonnepanelen het beste geplaatst worden. Hier is de meeste zon aanwezig en is de installatie van zonnepanelen ook in het beschermde stadsgezicht van Den Bosch toegestaan.
Binnen is er door de nieuwe glazen deur (aan de rechter kant) meer daglicht en vooral ook direct zonlicht, dat voor warmte zorgt in de winter. Om het principe van de ‘zonneval’ nog meer te gebruiken is een voorkamer van de woonkamer gesepareerd middels glazen deuren. Hier bevinden zich de tv en een werkplek. Deze voorkamer zal ook in de winter snel door de ochtendzon opwarmen. Hiernaast hoef je niet de hele woonkamer te verwarmen om comfortabel te werken of tv te kijken.
Bij de doorgang naar de keuken wordt een inbouwkast verwijderd en een bar geplaatst. Hierdoor krijgt de keuken meer verbinding met de leefruimte. Voor meer verbinding met de tuin worden de ramen boven het aanrecht weer draaibaar gemaakt.
Vanuit de eettafel kijk naar een schaduwrijke hoek in de tuin. Het voorstel is om deze gezellig in te richten, zodat je naar iets moois kunt kijken. De bestaande leibomen worden in het donker van onder verlicht.
In de tuin krijgt een eettafel een centrale plek.
Bekijk meer projecten >
Lees hoe we werken >
Bekijk gerelateerde projecten: